Besök på Malmö Rådhus 6 april

I väntan på insläpp...

I väntan på insläpp...

Den 6 april, en lite ruggig och blåsig onsdag, stod 23 SDS Seniorer och huttrade framför trappan till Rådhuset.

Nej, vi skulle inte gifta oss, som någon förbipasserande undrade, vi väntade på att bli insläppta för att guidas runt i huset.

Prick halv två öppnade vaktmästare Jyri och hans kollega porten och rundturen kunde börja.

Vi fick en liten introduktion till Rådhusets historia innan vi fortsatte upp i övre våningen.

Det ursprungliga Rådhuset från 1564, byggdes under Jörgen Kocks tid som borgmästare, finns bakom dagens byggnad som förskönats och utvidgats i flera omgångar, 1812, 1864-69.

Just nu håller man på med renovering av fasad och tak, något som kommer att ta längre tid än man trott eftersom man hela tiden hittar nya saker som måste åtgärdas. Så är det med gamla hus!

Stora trappan upp till salarna var helt magnifik, för att inte tala om takmålningarna i pompejansk stil, förmodligen målade vid renoveringen 1812. Konstnären okänd.

I landstingssalens fond dominerar Carl Cederströms stora tavla där Magnus Stenbock håller ett brandtal mot danskarna till malmöborna på Rådhusets trappa.

I fjol renoverades den, årtionden av rök från tobak och stearinljus tvättades bort. En liten hörna, längst ner till höger, har lämnats kvar för att man skall kunna se skillnaden. 

De andra tavlorna i salen är porträtt av danska kungar. Salen används mest till mottagningar, konferenser och kammarkonserter. Här dansar man inte, det tål inte golvet.

Det gör man däremot i Knutssalen som har sitt namn efter S:t Knutsgillet. Den tillkom vid Helge Zettervalls omfattande ombyggnad och renovering 1864-69 och utnyttjas främst till officiella mottagningar och middagar i kommunens regi. När det dukas till bankett kan man få in 300 sittande gäster.  All mat som serveras kommer, naturligtvis, från Rådhuskällarens kök.

Spegelsalen i Versailles lär ha stått modell för denna magnifika sal med bl.a. vackra kakelugnar från Röstrand, tre fantastiska kristallkronor och en 17-mannaorkester! Orkestermedlemmarna hittar man i vart och ett av de 17 takfönstren, änglar som spelar olika instrument.

Den största av kristallkronorna väger 1,5 ton och har 55 000 prismor.

En gång om året tvättas prismorna för hand av Rådhusets personal. Man bygger ställningar upp till kronorna och sen tvättar man med en lösning av vatten och ammoniak.

Tre veckor tar den proceduren!

I salens kortända mot Residenset, finns en balkong. I gamla tider när det var bal i salen, var det platsen för damernas sömmerskor som skulle vara till hands för att kunna reparera en reva i klänningen, eller sy i en knapp! En spiraltrappa leder ner från balkongen till damernas salong intill balsalen. Tala om service!

Vi fick också se Bernadotterummet, ett ganska kalt och opersonligt rum. Här hänger porträtt av dem alla, från Carl XIV Johan till Carl XVI Gustaf. Förmodar att Victoria pekade ut var hon vill hänga, när hon och prins Daniel serverades te med scones vid deras besök i Malmö för något år sedan.

Slutligen fick vi komma till plenisalen där kommunfullmäktige och dess 61 ledamöter håller sina möten en gång i månaden. Oftast sista torsdagen i månaden.

Sammanträden är öppna för allmänheten, men det är sällan fler än 20-25 personer som kommer.

Där avslutades den intressanta rundturen och vi begav oss ner till Kramers trevliga veranda där man dukat upp kaffe och god tårta till oss. På klubbens bekostnad....

Se Karins ocjh Lars bilder här

Karin Sixtensson

Senaste kommentaren

20.04 | 18:17

Kära goa Ingrid.. Många samtal och diskussioner har det blivit tidigare år som ibland lett till en artikel i SDS om händelser i Lunds kommun. Kramis Pip

01.03 | 14:53

Hej, är samordnare för en tänkt tur med S/S BORE våren 2022. Intresserade är Flottans män, Svenska Flottans Reservofficersförbund, Malmö Sjöfartsförening samt ytterligare någon förening.

08.01 | 09:33

Hör av dig på lund62@gmail.com

07.01 | 20:47

Bäste Göran
Jag vill så gärna prata med dig om Antoon...
G

Dela den här sidan