Nadia och Maria:

De cyklade för

allas bättre liv

Under åren har SDS / KvP ́s Seniorklubb haft många föredragshållare på Rådmansgatan.

En del föredrag har varit av det dystra slaget, och med mycket ”svärta”! Det har varit allt från både Sydsvenskan och KvP’s framtid till papperstidning, kriget i Ukraina samt Spårhundarna! Därför ansåg vi alla i styrelsen att det vore extra roligt att kunna bjuda in två föredragshållare med var sitt föredrag som handlar om att göra skillnad. Detta ägde rum måndagen 10 juni på Rådmansgatan. De två var Nadia Milotti, många år på SDS Annonsavdelning samt Marie Cleréus också med många år på både KvP och SDS. De båda berättade om något vi andra aldrig har gjort. Långt mindre drömt om!

Nadia cyklade från Malmö till Paris. Inte en gång utan två gånger! Smaka på den. Nadia cyklade för Barncancerfonden tillsammans med Team Rynkeby som är en stödorgansiation för denna fond.

Marie cyklade helt allena från sin basstation i Höllviken till Stockholm. Smaka på den också! Och detta för att samla in pengar till Världens Barn. Två färgstarka föredrag utan någon som helst ”svärta” eller smärta. Det skulle i så fall vara att båda vid något tillfälle uttryckte samma sak: ”Då hade jag ganska ont i gumpen!” 

Jag har haft nöjet att känna dessa två tjejer genom alla deras år på Krusegatan. Alltid glada, positiva och levnadsglada. Tre egenskaper som tog dem igenom deras bragder! Girl-Power...

Kjell Johansén

Simgolf

Kort rapport från en väldigt trevlig träff på Simgolf i Mobilia för någon vecka sedan.

Smarriga wienerbröd och kaffe blandades med lättsamma golfinstruktioner.

Förbluffande verklighetstroget golfsimulering. Riktigt spännande!

Faktiskt visade det sig att åtminstone någon av oss som inte rört en golfklubba tidigare hade oanad talang.

Och alla försökte träffa bollen. Ibland träff, ibland inte, men skratten och leendena var många.

En kul och spännande bekantskap var också shuffle. Inte helt lätt i början men vi lärde oss efterhand!

Många glada utrop, och ett och annat negativt…

Allt avslutades med några justa danska smørrebrød och en sval pilsner eller ett glas vin.

Summa summarum, en lyckad och trivsam träff!

Peo


Vinnartisdag på Jägersro

Tisdagen den 5 mars var vi 26 förväntansfulla deltagare som besökte anrika Jägers i samband med eventet Vinnartisdag. Det var medlemmar som tillsammans med äkta hälft, men även sambo, särbo och något barnbarn som avnjöt ”en dag på travbanan”. Det hela började med att Sportchef Mats Ahlkvist gav oss lite historia och vidare hur en modern travanläggning fungerar idag. Därefter fick vi titta in i de många stallarna samt ett besök på Jägersro’s Travskola. 


Till ett event som detta hör det givetvis till att man får säkra stalltips av någon insatt. Vilket vi så klart fick av rutinerade travtränaren Jerry Rioardan. Om det var ett säkert stalltips? Nja… Efter detta så var det så dags för den efterlängtade buffén! Alla betalande medlemmar i Seniorklubben kunde avnjuta denna dignande buffé till det facila priset av 50:- och där icke medlemmar fick betala fullt pris á 99:- Billigare än så här kan man inte äta en god buffé! 


En mycket trevlig eftermiddag på Jägers tyckte vi alla. 

Kjell Johansen 


Spårhundarna

Vår klubb hade besök av ett par spårhundar fettisdagens kväll.

Mycket passande, för vi fick oss till livs en otroligt spännande berättelse.  Fem journalister på Sydsvenskan har under över ett års tid försökt ta reda på vem eller vilka som terroriserar alla hundägare i Malmö genom att lägga ut små bullar innehållande, inte grädde och mandelmassa, utan sylvassa, utklippta plåtbitar från konservburkar. 

En galning kan tyckas men sanningen är nog inte så enkel åtminstone om man får tro Spårhundarna från Sydis.

Vem marodören är, är de till över åttio procent säkra på, men det gäller att bevisa det.

Och det visar sig inte vara helt lätt. 

Men en fantastisk historia berättade de för oss.

Med förgreningar till FBI, G W Persson och inte minst ett antal kriminologer.

Ett enastående kollektivt arbete! De är också nominerade till Tidningsutgivarnas stora pris för deras idoga jobb!

Vi var ett drygt tjugotal medlemmar som tagit oss till lokalerna vid Triangeln och vi blev verkligen inte missnöjda. Joakim Palmqvist och Julius Viktorsson fick oss alla att med liv och lust delta i spaningarna med nya tips och infall.

Var så säkra: Fortsättning följer. Än är inte sista bullen lagd, tyvärr. Men Spårhundarna är henne på spåren. Det är en kvinna, tror de. Spaningarna fortsätter…

Peo


Jullunch!

Hej kära vänner!

Vilken jullunch det blev!

Eller snarare ett dignande julbord. Förträffligt på alla sätt var mångas omdömen.

Runt 35-40 medlemmar åt och drack med god och glad aptit.

Inga köer, ingen väntan på tallrikar, ingenting tog slut.

Bara härligt god julstämning!

Ett nostalgiskt quiz om Sydis och Kvällan tvingade alla att tänka till med varierande resultat. Efter diverse förvirring och utslagsfrågor kunde till slut ett vinnande lag koras.

Enda lilla smolken: vi kunde varit fler. 

Men det kommer fler möjligheter!

Vi i styrelsen önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År❣️

Lev väl!

Studiobesök Saturnus

Den 9 november besökte Seniorklubben Saturnus på Bronsyxegatan i Malmö, 14 personer hade hörsammat detta.

Vi blev varmt mottagna av Ludwig Liepe, son i huset, som höll ett mycket intressant anförande om Saturnus från 1893.  Saturnus har varit i familjen Liepes ägo sedan 1920 och förknippades då med Lantmannagatan och tillverkning av essenser.
1996 var omsättningen 25 miljoner idag 250 miljoner 

Närpoducerat är idag nyckeln i tillverkningen som består av allt från Malmögin, snaps, punsch och inte minst glögg.

Vinprovning


VINPROVNINGEN den 27 oktober på Scandic hotel, Triangeln.

Vad lämpar sig bättre en mörk höstkulen kväll i oktober, än att gå på vinprovning?

Så tyckte 19 personer som hade anmält sig till denna vinprovarkväll. Det hela hölls samman av vinklubben Tre Kronors expert Torbjörn Berner. Många goda tips på viner, mat därtill och smakfulla såser. Ett mycket trevligt och smakfullt arrangemang som uppskattades av samtliga. Så uppskattat att i styrelsen var vi alla eniga,

”detta gör vi om!” Viner samt att dricka de samma är en vetenskap!

Kvar på årets aktiviteter är nu studiebesöket på Saturnus, Bronsyxegatan 11, torsdagen 9/11 kl. 13. Här vill Anki Goosen ha din anmälan senast 4/11.

Anki når du på 0709-924569.

Eller via mail: ankig46@gmail.com

Nu jobbar vi alla i styrelsen intensivt för att hitta plats för det traditionella julbordet / lunchen! Inget är ännu bestämt. Men så fort vi vet får du information här på hemsidan och via mail.

Ha en fin höst alla. Kjell Johansén.

Staffan Tapper


SDS / KvP’s Seniorklubb hade celebert besök av MFF-legenden Staffan Tapper! Staffan besökte oss på Sydsvenskans lokaler på Rådmansgatan. Liraren, gamängen samt straffläggare mm, föreläste och visade sin senaste bok  ”En rundvandring i mitt liv.” Jo då, han berättade gärna om den missade straffen, och då med en annan syn på det hela. ”Den straffen har ju gjort mej oförglömlig. Vem kommer ihåg alla spelare som har gjort mål på straffar?! Man minns ju ingen av dem, men mej glömmer man aldrig! Så sant så. Förutom alla glada år i MFF fick vi även ta del av de mörkare år inom familjen. Allt finns att läsa om i boken. Vidare fick vi höra en hel del anekdoter om Bosse Larsson, Krister Kristensson, Bob Houghton samt Hövdingen m fl. Historier som aldrig nådde sportsidorna!

Allt gick ju inte att publicera! Tack och lov… En angenäm afton som uppskattades av alla som var där!

Dock tycker styrelsen att fler borde ha tagit tillfället i akt att lyssna på denna legend!

Kjell Johansén.

FC Rosengård


Fredagen 7 juli blev SDS/KvP’s seniorklubb inbjudna till Rosengårds hemmamatch då de mötte Linköping på Malmö gamla IP. Tolv medlemmar tog tillfället i akt för att stötta tjejerna i denna viktiga match, som tyvärr förlorades med siffrorna 1-3. Men vi som var där njöt likväl av den underbara sommarkväll som bjöds denna fredag. Lite ironiskt skulle man kunna uttrycka det som så, solen värmde betydligt mer än Rosengårds spel! Men så är ju spelet och tjusningen med fotboll.Kjell Johansén

Gunnels trädgård


Rosablommande löjtnantshjärta står i givakt. Det är nog de enda.

I Gunnel Carlsons trädgård i Arlöv råder ett milt men charmigt kaos. Under ståtliga träd och täta buskage frodas pioner och rosor av allehanda slag. Här trängs akvillejor, ramslök och liljekonvaljer med massor av rara och, för den okunnige besökaren, spännande och okända växter.

Varje kvadratcentimeter är täckt. Ogräset får inte en chans.

- Trädgården sköter sig i stort sett själv. Jag är ingen kontrollerande typ, rycker och drar lite, när jag går förbi. Har man öppen jord får man ligga på knän, säger Gunnel Carlson.


Trots mångfalden och variationen är trädgården vilsam, som en grön sal med många kammare att vandra genom och trånga passager att njuta av. En lisa för själen och en fröjd för ögat helt enkelt.

"Lurvig" kallar hon själv sin skapelse, som fjorton vetgiriga Sydsvenskanseniorer besökte i strålande solsken den näst sista dagen i maj.

Hit till Arlöv kom trädgårdsjournalisten, TV-kändisen och författaren Gunnel Carlson med familjen 1986.

Fast inte mycket är sig likt från den tiden. Då, för 37 år sedan, bestod växtligheten huvudsakligen av fruktträd och en stor gräsmatta med omgivande thujahäckar.

En magnolia intill ena husgaveln var det enda som stack ut. I grannträdgårdarna prunkade identiska exemplar. Det tycktes vara en växt som trivdes i den här jordmånen, insåg Gunnel Carlson och bestämde sig snabbt för  att skaffa fler.

Därefter har det bara fortsatt. Hon planterar och sår. Köper nytt och byter till sig sticklingar.

Sedan gäller det bara att hitta en tom plats.

Det är inte lätt.

Christina Gustafson 

BOULE OCH STRÅLANDE SOL PÅ DROTTNING-TORGET!

Den 10 maj blev vi en liten tapper skara som provade på Frankrikes folk och nationalsport Boulе! Vi inledde eftermiddagen på restaurang 3 Vänner

med god mat och dricka. Dock inget franskt rödvin då dagens värd Peo Lovén hade varnat oss för att det även inom denna sport förekommer hårda dopingkontroller! Efter 5 minuters gångväg från 3 Vänner nådde vi så Drottningtorget. Tyvärr var vinden lika kraftig som solen var stark! Att spela utomhus var otänkbart då ingen av oss visste i vilket väderstreck kloten skulle ta vägen i den hårda vårvinden. Detta föranledde oss att lägga spelet inomhus i det anrika huset! Ett klokt val. En mycket trevlig eftermiddag tyckte alla och föreslog en upprepning.

Jonas Kanje: Papperstidningen är inte död än

Jonas Kanje gästade SDS/KvP,s Seniorklubb den 25 april!

Eller var det tvärtom, vi som gästade Jonas Kanje på Rådmansgatan? 

Hur som helst så blev vi en lagom stor grupp som blev guidade av Jonas runt i Sydsvenskans lokaler på Rådmansgatan, ”Triangelen”

som den sanne Malmöiten kallar det. Och visst var vi många som tänkte oss tillbaka på vår tid på Krusegatan. Men redan december i år firar Sydsvenskan 10 år i på Rådmansgatan! En mycket intressant rundvandring i lokalerna som avslutades med att Jonas försökte sia om tidningens framtid. Och då inte bara SDS framtid, utan om 

papperstidningens vara eller icke vara. En intensiv frågestund tog fart över kaffe och köbekaga. Och hade det inte varit för att både Jonas och vi alla andra hade en deadline, så hade vi säkert suttit kvar då du läser detta! 

Kjell Johansén

IMG_5474
IMG_1355
IMG_1354
IMG_1353
IMG_1351

Julbord på Rådhuskällaren


Torsdagen 8 december arrangerade Seniorklubben årets sista sammankomst! Detta sker alltid med det traditonella julbordet för medlemmarna. I år avnjöt vi julbordet på Rådhuskällaren, Malmö där 36 medlemmar anmälde sitt deltagande. En bra siffra tycker vi alla i styrelsen! Tyvärr blev det ibland lite trångt bland de dignande läckerheterna. Detta då många sällskap hade valt denna tid på dagen.Men, många av de våra var mycket nöjda med kvalitén på maten som sådan. Och det är ju ändå detta som räknas! Nu vill vi i styrelsen önska Er alla En God Jul & Ett Gott Nytt 2023!Ni är alla välkomna med att inkomma med förslag på vad vi skall göra 2023! Alla förslag välkomnas!!Kjell Johansén

Det försvunna Malmö. KVARTER, KOLONIER OCH KOMMERS


Onsdagen 23/11 hade vi nöjet att lyssna på Martin Anderssons presentation av hans senaste bok om gamla Malmö. Boken ”Malmö, kvarter, kolonier, kommers” är en guldgruva för oss som var unga på 50-60-70-80-talen! 175 sidor späckat med faktatexter och därtill mängder med Malmöbilder som vi alla minns. 

Martin Andersson som under många år har grävt i Malmös historia, och därmed skrivit OM historia fick denna kväll själv SKRIVA historia. Kvällen till ära fick Martin skriva sin autograf på undertecknads Koreaduffel. I och med detta är nu Martin med i Autografs Hall Of Fame! Bland Sveriges Artistelit, hela Malmös Rockelit och Världsstjärnor!


Till er alla som inte kunde närvara denna kväll så finns boken till försäljning på Sydsvenskans

Kundtjänst, Rådmansgatan 16, vån 6.

RESUMÉ FRÅN HARZ / WERNIGERODE NOVEMBER 2022!

Redan på avfärden tisdag 8/11 kl 06.30 var stämningen på topp! Och inte förrän hemkomsten på fredagen 11/ 11 kl 19.30 dalade den något.

M a o så hade vi en underbar resa tillsammans. Detta var inte en höstresa, utan en sensommarresa! Med ett underbart sensommarväder njöt vi alla av upplägget 

Som Annika Nilsson på KulochTur hade lagt upp rör oss! Ett upplägg som passade oss alla, med gemensamma guidade turer av den pålästa Annika, men även till möjlighet för egna upptäcktsfärder!

Ett utomordentligt hotell och med en tilltagen bufé varje kväll!

Ett stort tack til er alla som bidrog till denna trevliga resa! Detta gör vi om!

Kjell Johansèn

Jägersro

Tisdagen 21 juni var vi 24 stycken från Sydsvenskans Seniorklubb som besökte Jägersro travbana. Allt under ledning av Sydsvenskans trav/galoppguru Anders Engman! Anders hade satt ihop ett trevligt och intressant program innan vi alla satte oss till bords för att avnjuta den utsökta måltiden. Anders fick även fullt förtroende att spela en V-64:a där vi alla hade satsat en ynka 50-lapp. Och till allas glädje prickade Anders in den! Totalt c:a 7.500:- rakt in. Detta innebar att middagen var betald med råge. Samt ett litet plus i den skrala pensionskassan!

Ett mycket intressant och uppskattat evenemang som vi kanske gör om medan Jägersro ligger kvar där den ännu ligger!

Kjell Johansén

Arlövs Sockerbruk

På bild från vänster. Undertecknad,Lars Grefmar, Marianne Simonsson, Anki Goossen,
Marianne Rosén, Lena Holmgren, Jeanette och Lennart Persson, Christina Gustavson,
Stefan Göransson samt Mikael Krantz. Med var även Johan Svensson som tog bilden.

På bild från vänster. Undertecknad,Lars Grefmar, Marianne Simonsson, Anki Goossen,
Marianne Rosén, Lena Holmgren, Jeanette och Lennart Persson, Christina Gustavson,
Stefan Göransson samt Mikael Krantz. Med var även Johan Svensson som tog bilden.

Onsdagen 25 maj besökte Seniorklubben Arlövs Sockerbruk.

Studiebesökett började med en smarrig äpplekakaga, väl sockrad!

Där efter följde  en intressant beskrivning av bruket, och även sockrets historia.

Sockerbruket hade som mest 700 anställda under dess glansperiod.

Tyvärr kunde inte den utlovade representanten från Jernhusen närvara.

Fastighetsbolaget Jernhusen äger den anrika och kulturmärkta fastigheten.

Men genom det intressanta föredraget som avslutade kvällen,

och till stor del handlade om Arlöv då och nu, har Jernhusen för avsikt att

bygga lägenheter bl a, i fastigheten.

Kjell Johansén

Senaste kommentaren

20.04 | 18:17

Kära goa Ingrid.. Många samtal och diskussioner har det blivit tidigare år som ibland lett till en artikel i SDS om händelser i Lunds kommun. Kramis Pip

01.03 | 14:53

Hej, är samordnare för en tänkt tur med S/S BORE våren 2022. Intresserade är Flottans män, Svenska Flottans Reservofficersförbund, Malmö Sjöfartsförening samt ytterligare någon förening.

08.01 | 09:33

Hör av dig på lund62@gmail.com

07.01 | 20:47

Bäste Göran
Jag vill så gärna prata med dig om Antoon...
G

Dela den här sidan