Två lag på gemensam resa till Hamburg

Lars och Bonnie Johnsson

Lars och Bonnie Johnsson

För ett halvt år sedan planerade två seniorklubbar var för sig en medlemsresa i maj i år till Hamburg. Med samma reseföretag.

Men i stället för att göra två resor med kanske inte helt fyllda bussar slogs  påsarna ihop till en resa. Och för  första gången arrangerade Skånes Journalistsenior och Sydsvenskans Seniorklubb en gemensam resa, en tre dagars tripp till Tysklands näst största stad.

Med fyrtiosju resenärer gav vi oss av den 11 maj från Lund/Malmö till Hamburg med den för resenärerna kända duon, guiden Annika Nilsson och föraren Bojan Dinic, Thells bussar.

Efter en rundtur i staden på eftermiddagen samlades vi för middag och därefter en stund vid Binnenalster, den minsta av de två Alstersjöarna i staden.

Dagen efter tog vi en rundtur i den gigantiska hamnen där nya bostäder, operahus, teater, butiker och kontor har byggts och omformat området med nya siluetter. De gamla husen byggdes på pålar som ännu håller byggnaderna på plats.

Hamburgs hamn är inte bara Tysklands största utan även en av de största i Europa, trea efter hamnarna i Rotterdam och Antwerpen.

Efter turen i hamnen dit vi kom med buss valde flera att promenera de två kilometerna tillbaka till butikscentrum för shopping och på kvällen gemensam middag.

Kostnaderna för det flera år försenade bygget av det strykjärnsformade konserthuset Elbphilharmonie i Hamburgs nya Hafen City stiger för varje dag och beräknas nu  till 600 miljoner euro, eller nära sex miljarder kronor. Hafen City beräknas i utvecklat skick ge plats åt bostäder för cirka 12 000 personer.

I nya Hafen City finns det gigantiska Miniatur Wunderland med kända städer och platser från nästan hela världen uppförda  i miniatyr  där ljusspel ofta växlar dag och natt  för att ge besökarna verklighetstrogna illusioner av miljöerna. Här inomhus finns också en flygplats där flygplan i miniatyr landar ”dygnet runt”.  Bredvid det enorma huset med minityrmiljöer finns en annan stor byggnad med  Hamburg Dungeon, som med skräck som tema beskriver Hamburgs historia.

Förr kom årligen tusentals sjömän till Hamburgs hamn för att vila några dagar mellan uppdragen eller byta arbetsplats, fartyg. Nu när det mesta av lastfartygens gods fraktas i containrar, som lossas och lastas på redden, är besöken av sjömän i Hamburg betydligt färre.

Men den över hundra år gamla svenska sjömanskyrkan finns kvar. Före återresan på fredagen, med stopp i Lübeck, togs vi emot av Svenska Kyrkan i Hamburg. Kyrkorådets ordförande Kristina Ekelund berättade om kyrkans historia och verksamhet. Som tack samlade Kristina Waldén, reseansvarig för Skånes Journalistseniorer, pengar till kyrkans kassa. Till förmiddagsfika bjöds vi på kyrkans berömda kanelbullar vars goda smak ni kan se beskrivas av Sydsvenskans seniorklubbs ordförande Lars Grefmar.

Text och foto: Göran Martelius

Fler bilder hittar du här

...och här

Senaste kommentaren

20.04 | 18:17

Kära goa Ingrid.. Många samtal och diskussioner har det blivit tidigare år som ibland lett till en artikel i SDS om händelser i Lunds kommun. Kramis Pip

01.03 | 14:53

Hej, är samordnare för en tänkt tur med S/S BORE våren 2022. Intresserade är Flottans män, Svenska Flottans Reservofficersförbund, Malmö Sjöfartsförening samt ytterligare någon förening.

08.01 | 09:33

Hör av dig på lund62@gmail.com

07.01 | 20:47

Bäste Göran
Jag vill så gärna prata med dig om Antoon...
G

Dela den här sidan