MFF-muséet

Seniorerna besökte MFF-museet 22 aug 2017

Malmö Fotbollförening, i fotbollsvärlden känt som MFF, har sedan januari i år ett museum inrymt på 4e våningen i MFF-ägda Swedbank Stadion. Därmed är föreningen i Europatopp även i det avseendet. Till stor del tack vare Staffan Tapper, en gång lagkapten för Sveriges absolut bästa fotbollslag genom alla tider. Laget toppar maratontabellen, har flest mästerskap, spelat Europacupfinal som enda svenska fotbollsklubb, belönat med bragdguld, och har ett oslagbart rekord på 49 allsvenska matcher utan förlust. Med andra ord finns det mycket att visa.

Av Staffan hade seniorklubben beställt en guidad visning kl 12 en solig augustidag. Och vilken show vi fick! Förutom att vi inledningsvis kunde ta del av träningen inför stundande cupmatch mot Trollhättan, blev vi – mot bakgrund av debaclet mot Eskilstuna (0–3) – erbjudna att ta ut en alternativ spelartrupp. Se bildbevis från taktikgenomgång och lagbild.

Själva visningen startade med en film och sedan följde vi föreningen årtionden och händelser från 1910 till idag. Hela tiden kommenterat av Staffan Tapper, biträdd av Hans Zielinski. Historia och berättelser. Oftast sanna men ibland rena skrönor. Vi sparar dem till ditt besök….. Foto på våra stora fotbollshjältar. Bland dem Krister Kristensson och Kajan Sandell, båda välkända medarbetare i Segevångskrapan på sin tid. Åsså Bosse Larsson, som många anser vara en mer komplett spelare än Zlatan!

Staffan, son till Börje Tapper, berättade om sin pappa, om Eric Persson (som han skrivit en bok om), om oförglömliga matcher, om dråpliga upplevelser och möten, men också om MFF i samhället, om det sociala arbetet och samhällsengagemang.

I museet finns också massor av minnesgåvor från möten med lag från världens alla hörn, Inte minst från Tipscupen, Europacupen och på senare år från Champions League. MFF turnerade tidigt i fjärran Östern, Syd- och Nordamerika och Östeuropa. Bland gåvorna finns en glasvas av René Lalique som MFF fick på posten som ursäkt för att Racing Club de Paris bemött dem dåligt 1947, inte för att MFF vann med 7–0. Vasens värde i dag gör den till en kapitalreserv.

Efter visningen fick vi se restaurang 1910, Vip-rum och omklädnadsrum. Och vi fick ställa upp oss i spelargången före inmarsch på planen under det att MFF-hymnen sjöngs från 20 000 åskådare. Via öronbedövande inspelning visserligen, men det gav oss gåshud! Avslutningsvis samlades vi i pressrummet, där vi märkligt nog träffade Sydsvenskans Max Wiman.

För en påg som såg sin först MFF-match bakom målet på gamla IP den 1 maj 1955 var det här besöket en höjdpunkt i ett livslångt dyrkande av MFF. Tänk vad man får uppleva som medlem i Sydsvenskans Seniorklubb!

Text: Lars Grefmar, Foto Lars o Karin Sixtensson

Senaste kommentaren

20.04 | 18:17

Kära goa Ingrid.. Många samtal och diskussioner har det blivit tidigare år som ibland lett till en artikel i SDS om händelser i Lunds kommun. Kramis Pip

01.03 | 14:53

Hej, är samordnare för en tänkt tur med S/S BORE våren 2022. Intresserade är Flottans män, Svenska Flottans Reservofficersförbund, Malmö Sjöfartsförening samt ytterligare någon förening.

08.01 | 09:33

Hör av dig på lund62@gmail.com

07.01 | 20:47

Bäste Göran
Jag vill så gärna prata med dig om Antoon...
G

Dela den här sidan