Per T om Trump

Den nyblivne hedersdoktorn Per T Olsson besökte SDS Seniorklubb i Triangeln den 17 januari. Inledningsvis gratulerades han av Lars Grefmar till den hedersamma utnämningen som också applåderades av 44 åhörare.

Sedan bjöd Per T på en bred skildring av Donald Trump, om populism och isolationism i USA:s historia och vad man kan ha att vänta av den nye nordamerikanske presidenten.

- Vart tar världen vägen? frågade han och svarade själv:

- Man får hålla i hatten och se.

Men innan dess hade han visat att populistiska fenomen inte varit främmande i den amerikanska litteraturen, från Sinclair Lewis – ”Sånt händer inte här” - till dagens store amerikanske författare, Philip Roth – ”Konspirationen mot USA”.

Där tar sig brutala demagoger fram till tunga maktpositioner.

- Nu har dikten blivit verklighet, sa han bland annat.

För det är inte bara Trumps osammanhängande mischmasch till politik som oroar. Hans utnämningar av ministrar innebär i stor utsträckning att han satt räven att vakta hönsen. Flera av dem han gjort till makthavare har tidigare ägnat sina karriärer åt att bekämpa positioner de nu satts att förvalta.

Donald Trump är inte ensam om att vara politiskt oerfaren bland USA:s presidenter, som till exempel Dwight Eisenhower.

- Men de hade alla haft ansvar för stora organisationer -  Eisenhower var ju överbefälhavare för de allierades trupper under andra världskriget. Trump är unik. Han har ingen sådan efterenhet heller.

Per T räknade upp en rad av Trumps käpphästar:

Enorma satsningar på infrastruktur.

En isolationistisk politik som sätter ”America first”.

Protektionism som hotar bilföretag med höga strafftullar. Han vill riva upp handelsavtalet med Kanada och Mexico.

- Det finns faktiskt folk som tror att kolgruvorna ska öppnas igen, vilket naturligtvis är ekonomiskt omöjligt. Det är risk för en enorm inrikespolitisk besvikelse i USA.

Men inrikespolitiskt finns det krafter som kan bromsa honom, kongressen, domstolarna och inte minst de mycket självständiga delstaterna.

Utan det riktigt stora frågetecknet är utrikespolitiken och i hög grad Europas och vår svenska säkerhet när Trump ifrågasätter Nato och risken finns att USA vänder omvärlden ryggen.

- Just Sveriges oklara förhållande till Nato gör vår osäkerhet stor.

Han drog paralleller med problemen på 1930-talet då den isolationistiske presidenten Warren Harding negligerade Hitlers upprustning, att Kina angrep Manchuriet och Mussolini Abessinien.

- Om Trump underminerar Nato, drar sig ur handelsavtal och bryter alliansen med exempelvis Japan innebär det ett sönderfall av den världsordning som skapades efter andra världskriget, sa Per T.

Trump, slog han fast, är en extremt oberäknelig figur vars strävan är att sälja sig själv. Den egna personen är hans projekt.

Per T Olssons drastiska sammanfattning:

- Antingen går det inte så illa som man kan frukta eller också går det fullständigt åt helvete.

Håkan Thorsson

Senaste kommentaren

20.04 | 18:17

Kära goa Ingrid.. Många samtal och diskussioner har det blivit tidigare år som ibland lett till en artikel i SDS om händelser i Lunds kommun. Kramis Pip

01.03 | 14:53

Hej, är samordnare för en tänkt tur med S/S BORE våren 2022. Intresserade är Flottans män, Svenska Flottans Reservofficersförbund, Malmö Sjöfartsförening samt ytterligare någon förening.

08.01 | 09:33

Hör av dig på lund62@gmail.com

07.01 | 20:47

Bäste Göran
Jag vill så gärna prata med dig om Antoon...
G

Dela den här sidan