Den 15 november var det dags för besöket på Stadsarkivet. Solen sken för omväxlings skull denna regniga, blåsiga höst när ett 20-tal SDS Seniorer samlades på Bergsgatan 20 i Arbetets gamla lokaler, sedan november 2014 hemvist för Stadsarkivet. Vi fick en introduktion om Stadsarkivets historia i föreläsningssalen av arkivarie Olle Nordquist. Det första arkivet startades 1903 och låg i Rådhusets källare, nära stadens makthavare. Förste arkivarien hette A U Isberg och han skötte ensam arkivet samtidigt som han var verksam som jurist.
1961 flyttade Arkivet till f.d Riksbankshuset på Östergatan, intill Sydsvenskans hus. Nästa flytt gick 1991 till Isbergs gata i Västra Hamnen. Senaste flytten gick som sagt till Bergsgatan 2014. Vi fick också veta att Malmö har den största samlingen i Norden, t o m i norra Europa, av kungliga brev skrivna på pergament. Det första och viktigaste är Erik av Pommerns privilegiebrev från 1437 där hans eget släktvapen, det som sedan blev Malmös vapen, finns med. Därefter tog vi oss ner i källaren till själva arkivet där alla handlingar som rör Malmö förvaras. Bl. a skattelängder av olika slag. Olle Nordquist tog fram en som handlade om hundskatt från början av 1900-talet. Skatten var på 15:- per år och hundarna registrerades med namn och färg, inte ras. En av hundarna hette Slynan och tillhörde husfrun på hotell Kramer! Av denna hundskattelängd framgick det också att det var övervägande den sk högre samhällsklassen som hade råd att hålla sig med hund. Stadens prostituerade registrerades också, med namn och med öknamn. De var tvingade att låta sig regelbundet hälsoundersökas, inte för sin egen skull, utan för att de inte skulle smitta sina kunder med något olämpligt!!
De handlingar som är viktigast för de som tänker sig börja släktforska, är ju kyrkoböckerna. De är till stor del digitaliserade så att man kan sitta hemma och bläddra i dem via sin dator, men skulle man köra fast, så har Malmö Släktforskningsförening jourhavande släktforskare som kan hjälpa till vissa dagar i veckan. Vill man komma vidare så finns det massor av olika handlingar och arkiv där man kan söka spår efter sina släktingar.
Efter detta intressanta besök på Stadsarkivet, satt det fint med lunch. Den åt vi på Grand Öl&Mat på Monbijougatan 17.
Annorlunda lokal som överraskade + en vällagad, smakrik dagens: Kalv med dill! Mycket gott!
Text o bild: Karin Sixtensson
Senaste kommentaren
20.04 | 18:17
Kära goa Ingrid.. Många samtal och diskussioner har det blivit tidigare år som ibland lett till en artikel i SDS om händelser i Lunds kommun. Kramis Pip
01.03 | 14:53
Hej, är samordnare för en tänkt tur med S/S BORE våren 2022. Intresserade är Flottans män, Svenska Flottans Reservofficersförbund, Malmö Sjöfartsförening samt ytterligare någon förening.
08.01 | 09:33
Hör av dig på lund62@gmail.com
07.01 | 20:47
Bäste Göran
Jag vill så gärna prata med dig om Antoon...
G