Goda råd om pengar

Onsdagen den 13 november var vi ett 20-tal som samlats på sjätte våningen på Sydsvenskan för att lyssna till Birgitta Pipers ekonomiska råd. Det handlade bland annat om olika sparformer men också om fällorna med så kallade pensionärslån.

Birgitta hävdade att även pensionärer bör spara eftersom vi lever allt längre. Hon menade att det bästa i så fall är att satsa på indexfonder och att hålla kostnaderna nere. Fondkollen.se och morningstar.se är bra sidor att kolla.

Inför eventuellt sparande bör man vara på sin vakt, sa hon.

– Det ska vara enkelt och begripligt och som sparare ska du ställa frågor och ställa krav. Nobba allt som verkar vara för bra för att vara sant, sa hon vidare.

I dagarna görs stor reklam för så kallade pensionärslån eller seniorlån som de också heter.

Visst finns det vissa fördelar med dem, ränte- och amorteringsfria som de är, och att skulden betalas först när bostaden säljs.

– Men nackdelarna är fler. De har hög ränta och den läggs löpande på lånet så att den totala skulden kan bli väldigt hög. Man får inte heller göra ränteavdrag som på vanliga lån och det kan även påverka möjligheten att få bostadstillägg. Jag blir upprörd över reklamen, baksidan talar man ju inte om, sa Birgitta.

Som även påpekade att det är en myt att 65-plusare inte får låna. 

För eventuellt fondsparande finns det idag så kallade sparrobotar, bland annat på lysa.se och opti.se.

-De kollar pris, upplägg, risknivåer och ger rådgivning om bra fondurval. Men så kallade fond-i-fond är svindyrt, enligt Birgitta.

Hon talade dessutom om bostadstillägg.

-170 000 personer är berättigade men har inte sökt.

Sist, men inte minst viktigt, var hennes råd att alla bör skriva en framtidsfullmakt. Ta advokathjälp eller hämta från nätet, var hennes råd. En framtidsfullmakt ger någon, eller några, rätten att hantera din ekonomi om du inte klarar den längre själv, på grund av demenssjukdom eller annat. 

Efter många frågor åt vi Mari-Anns goda mackor.

Text: Bibi Häggström

Foto: Kjell Johansén och Marianne Rosén

Senaste kommentaren

20.04 | 18:17

Kära goa Ingrid.. Många samtal och diskussioner har det blivit tidigare år som ibland lett till en artikel i SDS om händelser i Lunds kommun. Kramis Pip

01.03 | 14:53

Hej, är samordnare för en tänkt tur med S/S BORE våren 2022. Intresserade är Flottans män, Svenska Flottans Reservofficersförbund, Malmö Sjöfartsförening samt ytterligare någon förening.

08.01 | 09:33

Hör av dig på lund62@gmail.com

07.01 | 20:47

Bäste Göran
Jag vill så gärna prata med dig om Antoon...
G

Dela den här sidan