VD-träffen 8 oktober

Tryckt tidning ännu långlivad

 - Det har gått två år sedan det senaste stora besparingsprogrammet och vi har inga nya i sikte.

Det var en optimistisk VD, Anders Eriksson, som träffade Seniorklubbens medlemmar i måndags 8 september.

Förra året gick SDS/HD med 52 miljoner kronor i vinst. Han förväntade sig ett liknande resultat både för i år och för nästa år.

Det är bland annat försäljningen av digitala prenumerationer som bäddat för ett gott resultat. SDS/HD har nu 31 000 digitala prenumeranter vilket är en ökning med 83 procent sedan 2016.

Totalt har SDS/HD 137 000 prenumeranter – en ökning med två procent sedan 2016.

Men det är inte bara det digitala som är viktigt.

- Inkomsterna från de tryckta tidningarna är än så länge större än de från de digitala. Och av de digitala inkomsterna är läsarintäkterna fortfarande större än annonsinkomsterna.

De tryckta mediernas framtid sätts ofta i fråga men Anders Eriksson berättade att det som i branschen kallas print fortfarande prioriteras trots att tryckta upplagor fortsätter att minska. 

- Vi ska behålla print så länge som möjligt och det kan bli länge än, sa han.'

- Hur länge, frågades det.

- 10 år definitivt, svarade han.

Chefredaktör Pia Rehnquist var också med vid träffen och tillsammans med Anders Eriksson berättade hon om dilemmat när det gäller att värva digitala prenumeranter.

- Företaget vill få betalt av läsarna för artiklar och annonser. Men om det låser in alla artiklar blir det svårt att locka nya prenumeranter. Vitsen är ju att folk läser artiklar, blir intresserade och köper ett abonnemang, anser hon.

- Nättidningen är som en tratt. Genom artiklar på nätet kan man locka läsare att börja prenumerera. Är allt låst stannar det vid dem man har. Det är en svår balansgång, sa Pia Rehnquist.

Bonnierkoncernen har köpt ett konkursat tryckeri i Fosie så nu har koncern två 400 meter från varandra.

På det nya trycks Skånskan, HD, Expressen, Kvällsposten, Metro och Trelleborgs Allehanda.

SDS/HD ingår i den relativt nybildade organisationen Bonnier News inom Bonnierkoncernen där även tidningar som Expressen, Dagens Nyheter och Dagens Industri ingår. 

Det kan öppna för kombiprenumerationer i framtiden. Det finns en önskan bland prenumeranter på SDS/HD att även kunna läsa artiklar i exempelvis DN eller Dagens Industri som de hittar på nätet.

Men de är oftast låsta för andra än deras abonnenter. 

Om SDS/HD-prenumeranter även kan komma in och läsa dem vore det ett ytterligare försäljningsargument.

Text: Håkan Thorsson Foto: Marianne Rosen, Eva Martelius, Göran Martelius 

Senaste kommentaren

20.04 | 18:17

Kära goa Ingrid.. Många samtal och diskussioner har det blivit tidigare år som ibland lett till en artikel i SDS om händelser i Lunds kommun. Kramis Pip

01.03 | 14:53

Hej, är samordnare för en tänkt tur med S/S BORE våren 2022. Intresserade är Flottans män, Svenska Flottans Reservofficersförbund, Malmö Sjöfartsförening samt ytterligare någon förening.

08.01 | 09:33

Hör av dig på lund62@gmail.com

07.01 | 20:47

Bäste Göran
Jag vill så gärna prata med dig om Antoon...
G

Dela den här sidan