Den 28 oktober 2019 arrangerade klubben en vinprovning i Bunkeflostrand.
Ungefär 25 personer hade samlats för att lära sig mer om vin under Anders Fagerströms ledning. Ämnet för dagen var viner som är goda att dricka till skaldjur och vilt. Det innebar i detta fall två vita och två röda viner.
Vi började med de vita vinerna. Det första vinet, Château du Cléray, nr 2185 för 87 kr, passar mycket bra till musslor, t ex Moules Marinières. Anders föreslog att man tar rejält med lök och vitlök, häller en del av vinet i grytan och dricker resten. Någon frågade om pilgrimsmusslor, men Anders tyckte att de är för eleganta för detta spritsiga vin. Vin nummer två, Petit Chablis Domaine Sainte Claire, nr 5588 för 143 kr, däremot, går väl ihop med pilgrimsmusslor.
Sedan övergick vi till de röda viner som kan drickas till vilt. Det tredje vinet, 2016 Ribera 1 One, nr 3027, 99 kr, lämpar sig för snällare viltsmaker, t ex ung älg eller vildsvin. Om man tänker äta hare eller äldre rådjur med alla tillbehör, kan det fjärde vinet, 2014 Château Bouscassé, nr 2204, 159 kr passa. Det bär upp de komplexa smakerna i de vanliga tillbehören: tung sås gjord på rejäl fond och grädde, och därtill gelé, sylt och brysselkål. Enligt Anders är detta vin ett sant fynd, som borde kosta 100 kr mer.
Publiken var intresserad och ställde en hel del frågor. En av dem handlade om sockerhalten. Man skulle kunna tro att det står på flaskan, men det gör det oftast inte. I stället får man titta på hylletiketten eller på Systembolagets hemsida. Det får gärna vara mindre än 3 g/liter. Det fuskas en del med tillsatt socker, framför att i boxvin, och diabetiker behöver vara vaksamma.
Angående temperatur att servera vin, tyckte Anders att rödvin bör hålla cirka 16 grader, men Château Bouscassé faktiskt tåler upp mot 18 grader. Om man stoppar in rödvin i kylen bör man ta ut det ca en halvtimme innan servering – då blir det lagom. Man kan dessutom gärna lufta vinet i kylskåpet, kanske hälla det i en karaff. Detta gäller även vitt vin.
Efter vinprovningen lät vi oss väl smaka av Gunnel Arhedens fantastiska Italieninspirerade buffé.
Text och foto: Marianne Rosén
I buffén ingick Gunnel Arhedens sommarbaguetter. Receptet kommer här:
SOMMARBAGUETTER
3 g färsk jäst = en tumnagel
300 g kallt vatten = 3 dl
380 g vetemjöl special = ca 6.5 dl
30 g vetekross = kan uteslutas och ersättas med något
annat
8 g salt = 1,5 tsk
sesamfrö till utbakningen
På kvällen
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl, vetekross och salt. Rör tills allt blandats ordentligt.
Degen ska vara ganska lös. Täck bunken med plastfolie eller lock och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.
På morgonen
Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten och en oöm
plåt på nedre hyllan. Skrapa ut degen på mjölat bakbord och dra ut den till en kvadrat. Vik ihop degen till ett litet paket, först ovanifrån och sedan underifrån, sedan från båda sidor. Den bör bli cirka
25*25 cm. Vänd skarven neråt, så håller paketet ihop. Strö på lite mjöl och låt jäsa ungefär 40 minuter.
Dela bröden i tre avlånga bitar och dra ut dem en aning på längden.
Om man vill rullar man dem i sesamfrön innan man snurrar dem ett kvarts varv och lägger dem på bakplåtspapper. Dra upp pappret på en bricka eller skärbräda och låt det sedan glida in på den heta plåten
i ugnen. Lägg några isbitar på den nedre plåten.
Låt stå tills baguetterna fått ordentligt med färg, 15-20 minuter. De sista 10 minuterna kan man öppna ugnen ett par gånger och släppa
ut lite ånga. Ibland kan man också vända på baguetterna mot slutet så att de får fin färg även på undersidan. Ta ut baguetterna och låt svalna på ett galler.
Senaste kommentaren
20.04 | 18:17
Kära goa Ingrid.. Många samtal och diskussioner har det blivit tidigare år som ibland lett till en artikel i SDS om händelser i Lunds kommun. Kramis Pip
01.03 | 14:53
Hej, är samordnare för en tänkt tur med S/S BORE våren 2022. Intresserade är Flottans män, Svenska Flottans Reservofficersförbund, Malmö Sjöfartsförening samt ytterligare någon förening.
08.01 | 09:33
Hör av dig på lund62@gmail.com
07.01 | 20:47
Bäste Göran
Jag vill så gärna prata med dig om Antoon...
G