Om Malmö, gängen och morden

Äntligen!

Ja, äntligen kunde Sydsvenskans seniorer träffas igen efter detta långa och påtvingade uppehåll. Den 9 november 2021 kom en tapper skara för att lyssna till Joakim Palmkvist, Jocke, och om den kriminella världen. 

Han började redan år 1897 med dåtidens ”pojkligor”, sådana som uppstått när den nya lagen om förbud mot barnarbete införts och där stora skaror av unga, arbetslösa män drog omkring. Då diskuterades till och med om inte undantagstillstånd skulle införas.

Därefter presenterades ”Smuggelkungen” Algoth Niska som tjänade stora pengar på smuggelsprit eftersom han hade en båt som gjorde hela 21 knop, betydligt snabbare än dåtidens kustbevakning och att spritransonering rådde i Sverige. 

Men den för oss mer kända gangstervärlden uppstod, enligt Jocke, med arbetskraftsinvandringen på 1960-talet och ”Juggemaffian”. Ökända skurkar som krigsförbrytaren Arkan var i princip en av ”papporna” till storskalig smuggling, framför allt av cigaretter. Men de drev också spelklubbar och nattklubbar, sysslade även med porr.

– Det var embryot till det som kommer. Relationer byggda på släktskap och som var väldigt personberoende, sa Jocke.

Men i början av 2000-talet slås dessa nästan ut efter en mordvåg i Europa.

Redan på 1990-talet kommer MC-gängen upp på scenen vars inkomster bl a kom från utpressning och indrivning parat med oerhört mycket våld.

Början av 2000-talet blev blodigt i Malmö med brutalt våld och mord, ibland mitt på dagen och gängkriget mellan M och K-falangen blev allt tydligare. Unga män som kände varandra och som umgicks men som blev fiender.

– Det är unga män födda på 1990-talet eller i början av 2000-talet, unga män som inte vet något annat är kriminellt beteende och vars liv bygger på klanprinciper och strukturer. Och dem är det jättesvårt att få grepp om, hävdade Jocke.

Tystnadskultur och mordvåg, enbart i Malmö 16 mord på två år, och de flesta är fortfarande olösta.

I dag är många av skurkarna bakom lås och bom.

– Banan är rensad men det finns fem, tio skurkar kvar i stan, enligt Jocke.

Text: Bibi Häggström

Foto: Anki Goossen och Marianne Rosén

Senaste kommentaren

20.04 | 18:17

Kära goa Ingrid.. Många samtal och diskussioner har det blivit tidigare år som ibland lett till en artikel i SDS om händelser i Lunds kommun. Kramis Pip

01.03 | 14:53

Hej, är samordnare för en tänkt tur med S/S BORE våren 2022. Intresserade är Flottans män, Svenska Flottans Reservofficersförbund, Malmö Sjöfartsförening samt ytterligare någon förening.

08.01 | 09:33

Hör av dig på lund62@gmail.com

07.01 | 20:47

Bäste Göran
Jag vill så gärna prata med dig om Antoon...
G

Dela den här sidan