Östen en röst med evig klang
”Östen med rösten” Warnerbring var idealisk för en nöjesreporter.Behövdes en nyhet var det bara att ringa denne Sveriges svar på Frank Sinatra.
"Alltid blev det något att skriva om" säger Kvällspostens Christer Borg, som följde Warnerbring karriär.
Borg mötte ett 30-tal medlemmar i Sydsvenskans Seniorklubb i kafeterian på Rådmansgatan för att tala om sin biografi ”Östen med rösten”.
Arrangemanget hölls av en slump dagen efter tioårsdagen av sångarens, underhållarens, jazzmusikerns Östen Warnerbrings död i Spanien 18 januari 2006
Christer Borg ton- och bildsatte sitt kåseri med flera av Östen Warnerbrings musikaliska örhängen och med bilder från karriären.
En stor del av det materialet kommer från Warnerbrings familj i Helsingborg.
Men Östen föddes i Malmö den 22 november 1934 som Östen Hartvig Andersson. Och gjorde som fyraåring debutera på med en polisfest på Moriskan. Fadern var polis och lät hela familjen byta namn till Warnerbring.
Jazzen blev tidigt hans kick. Men också humorn och spexet. Han spelade saxofon, klarinett och flöjt.
En av hans första scener var Aveny i gamla HD-huset vid Drottninggatan i Helsingborg.
I mitten på 1950-talet blev han proffsmusiker, uppträdde på Nalen och Hamburg Börs i Stockholm. Vann 1960 svenska melodifestivalen med ”Alla andra får varandra”.
Men nobbades Londonfinalen som övertogs av Siw Malmqvist. Dock tog han åttonde plats med ”Som en dröm” i finalen i Wien.
Tio minuter i ”Hylands hörna” i tv 1965 blev Östen Warnerbrings genombrott. Plus hans version av ”Red roses for a blue lady”, på svenska ”En röd blomma till en blond flicka”.
”En av hans bästa inspelningar” anser Christer Borg.
Warnerbring tonsatte dikter av Fritiof Nilsson Piraten, Hjalmar Gullberg och Gustaf Fröding. Showade på krog med Cornelis Vreeswijk och Ernst Hugo Järegård, med Eva Rydberg och Nils Ahlroth, blev stor i Danmark efter tre år på Marienlyst i Helsingör.
Hjärtinfarkt och hjärnblödning tvingade Warnerbring att slå av på takten. Några år senare, 1988, flyttade han med hustrun till Helsingborg där de fem vuxna barnen och barnbarnen bor.
”Han var hedersmedlem i favoritlaget IFK Malmö men stödde också Helsingborgs IF och önskade att Henrik Larsson skulle bli lagets tränare” berättar Christer Borg.
Den drömmen gick i uppfyllelse sedan han efter ett långt omväxlande artistliv gick ur tiden den 18 januari 2006 i San Augustin på Grand Canaria i Spanien.
Läs mer om Östen Warnerbring på:
Text och bild: Göran Marterlius
Senaste kommentaren
20.04 | 18:17
Kära goa Ingrid.. Många samtal och diskussioner har det blivit tidigare år som ibland lett till en artikel i SDS om händelser i Lunds kommun. Kramis Pip
01.03 | 14:53
Hej, är samordnare för en tänkt tur med S/S BORE våren 2022. Intresserade är Flottans män, Svenska Flottans Reservofficersförbund, Malmö Sjöfartsförening samt ytterligare någon förening.
08.01 | 09:33
Hör av dig på lund62@gmail.com
07.01 | 20:47
Bäste Göran
Jag vill så gärna prata med dig om Antoon...
G